nadac hoopers

Hoopers
 

U kunt bij HappyGoLucky terecht voor Hoopers. Bij Hoopers  is het de bedoeling dat een hond een parcours aflegt en daarbij zo min mogelijk fouten maakt. Dit op aanwijzing van de handler die vanaf een bepaald punt de hond stuurt. Degene met de minste fouten in de snelste tijd wint op een wedstrijd.


Het parcours bestaat uit verschillende toestellen die de hond moet nemen op aanwijzing van de geleider. Het verschil met behendigheid is dat er bij Hoopers niet gesprongen en geklommen hoeft te worden door de hond waardoor deze sport in de regel minder belastend is voor de hond. Ook is het de bedoeling dat de handler zo min mogelijk mee rent en de hond juist op afstand stuurt. De handler dient bijvoorbeeld in een vak te blijven of achter een lijn te blijven en de hond vanaf deze positie over de baan te sturen. 

De toestellen die bij Hoopers gebruikt worden zijn hoops (poortjes) en tunnels waar de hond doorheen moet rennen en tonnen en gates waar de hond omheen moet rennen. 

Naast een hele leuke bezigheid is dit ook een nuttige manier om de band met de baas te versterken en de hond een uitlaatklep te bieden. Niet alleen raken ze lichamelijke energie kwijt maar omdat ze er ook bij na moeten denken worden ze ook geestelijk uitgedaagd en dus tevreden moe. In de basis is Hoopers een fysiek minder belastende sport voor de hond dan b.v. Behendigheid, toch is ook deze sport niet zonder risico’s. Vooral snelle honden kunnen zich ook op een Hoopers parcours blesseren, wanneer zij een misstap begaan.


We leren in de Hoopers Beginners Cursus de toestellen aan in een programma van 10 lessen. Na deze cursus is er een mogelijkheid verder te trainen in een van onze groepen. Gezien de lichamelijke belasting voor de hond kan deze sport beoefend worden vanaf 8-10 maanden. Dit in verband met de belasting op de nog niet volgroeide gewrichten en groeischijven. Toch kan u het advies ontvangen om later te starten met uw hond als de trainer uw hond er mentaal of fysiek nog niet aan toe vindt.

*** Let op voor een fysiek actieve sport als deze is het van belang dat uw hond zich goed bewust is van zijn lijf en de spieren goed ontwikkeld en onderhouden zijn. Ook een warming up van de spieren vooraf evenals een cooling down nadien zijn van groot belang voor het gezond en fit houden van uw hond voor jaren sport plezier. Tevens adviseren wij om uw sporthond preventief 2x per jaar te laten controleren bij een erkende dieren fysiotherapeut